A A A A
Szerző Téma: Taxizás Kínai mintára :):)  (Megtekintve 16559 alkalommal)

Nem elérhető Dodi

  • Újonc
  • *
  • Hozzászólások: 7
  • Népszerűség: +1/-0
  • Nem: Férfi
  • Driver
  • Szempont: 0
    • Profil megtekintése
  • Céges / Mezítlábas: Mezítlábas
Taxizás Kínai mintára :):)
« Téma Start: 2010 Június, 06, 00:28:11 »
0
Igaz, nem most volt,de 96-ban volt szerencsém eljutni Kínába, mivel akkoriban egy Kínai barátnőm volt.  ;)
A repülőtérről a centrumba, természetesen taxival mentünk. Barátnőm segédletével,sikerült beszélgetnem a taxi sofőrével.
Kínában egy nagy szervezet működteti a taxikat alkalmazottakkal, de persze vannak magán taxik is. A szervezet neve, címe, telefonszáma a taxik két első ajtaján találhatók, és érdekes a magán taxikon is ugyan ez szerepel. A taxikban nincsen semmilyen kommunikációs eszköz, aki taxit akar,az int.  A rengeteg taxinak köszönhetően, pár perc alatt taxit találhatunk, igaz esős időben ez lehet akár 20perc is. Tarifa rendszerük, díj számításuk nagyon érdekes és számomra nagyon szimpatikus volt, tudomásom szerint ez ma is így működik Kínában. Kezdjük az alapdíjjal!
Az alapdíjban benne van 4km megtétele és a forgalmi okokból eredő várakozás is, kivéve ha az utas megszeretne mondjuk állni vásárolni, rövid időre, ilyenkor az üzemanyag ár fele a várakozási díj,minden megkezdett perce. Az első 4km az üzemanyag árának a kétszerese, tehát ez nálunk durván 700ft és 2800ft-ra jönne ki a 4km alapdíjjal együtt. Ha útközben az utas valami oknál fogva nem akar taxival tovább utazni, akkor is ezt a díjat köteles kifizetni. Tovább! Ezután minden megkezdett km, már egy liter üzemanyag árával számlázódik azaz 330ft-tal. Innentől már a várakozás is fizetős,forgalmi okokból is adódóan. Itt az üzemanyag árának a fele és annak a 80%-a, ez úgy kb,140ft. A rendszer nagyon elgondolkodtató és meglátásom szerint ez nálunk is nagyszerűen működne. Szinte a csalás lehetősége is kizárt lenne a belvárosban, mivel a taxaméter mindig egyet mutatna a 2800ft-ot. Ha az átlag fuvarokat nézzük, mind 4km-en belül mozognak.

Tisztelt kollégák! Szerintem így! Vegyünk új irányzatot, társaságok nélkül,hiszen ez egy egyszemélyes foglalkozás! Na és újra lenne intés, hegyekben! Gurulhatnánk amerre kedvünk tartaná! Értelmetlenné válna a drosztfoglalás és a hotelek előtti parkolás, beindulna a körforgás szerte szét a városban. Működjünk vállalkozási alapon, így a létszám is kedvezően alakulna. Legyen ez a szakma nehezen megszerezhető és végre érjük el azt, hogy ne szégyen és titok szakma legyen a taxizás, hanem büszkén és bátran mondjuk ha kérdezik, hogy taxisok vagyunk!!! ;)
« Utoljára szerkesztve: 2019 Június, 21, 01:53:59 írta Köcsög taxis »